De Lochemse Hockeyclub
De Lochemse Hockeyclub bestaat al meer dan 90 jaar. In de jaren ’80 is het vijftigjarig bestaan groots gevierd en is er in 1984 een jubileumuitgave het clubblad ‘de Kreet’ verschenen. Hierin werd de lezer meegenomen in de geschiedenis van de Lochemse Hockeyclub.
Initiatiefnemer Jean Marie Monod de Froideville
“De Lochemse hockeyclub is opgericht op initiatief van Jean Monod de Froideville, een jongen uit Indië die de tropische landbouwschool in Deventer bezocht. Hij kwam naar Lochem als vrijer van een van de dochters van de familie Derksen. De familie Derksen was een groot gezin met kinderen uit twee huwelijken, de Sandmannsen en de Derksens, die samen al wel een mixed elftal op de been konden brengen. Pa Derksen leverde niet alleen de eerste leden, maar ook de shirts, broeken en rokken. Hij was manufacturier en in zijn winkel (…) zette hij een zuurkoolpot met sticks. Veel oud-leden zullen daar hun eerste stick hebben uitgezocht.“
Het eerste bestuur
Zoals wel vaker met een mooi verhaal is het wel een beetje opgesmukt. In 1932 – want in die tijd speelde die oprichting – had inderdaad Hendrik Derksen een winkel in manufacturen waar nu de HEMA gevestigd is. Hij had zelf geen kinderen, maar zijn vrouw Maria Antonia van Putten had wel drie zoons en twee dochters uit een eerder huwelijk met de jong gestorven Bernard Clemens Sandmann.
Een van die zoons, namelijk Clemens Sandmann heeft in 1934/5 nog heel kort een winkel in manufacturen gehad aan de Markt 13. Dochter Petronella Gerdina Maria (Nel) Sandmann moet de bedoelde ‘dochter van de familie Derksen’ geweest zijn waar Jean een oogje op had.
Jean en Nel vormden, samen met Hans Naeff het eerste bestuur van de hockeyclub; broers Piet en Clemens Sandmann waren spelers van het eerste uur.
Herenelftal 1933/34: v.l.n.l. Piet Sandmann, Gait Hofstee, Reurd Houwing, Clemens Sandmann, Dinant Streek, William de Wit, Rob en Hans naeff, Dolf Heilbron, Henk Lichtendahl, Theo van Hoorn, Derk de Jonge.
LHC in de beginjaren
Gespeeld werd er op het brede zandpad van de grote laan van Ampsen, later op een weitje van de familie Naeff aan de Zutphenseweg en vervolgens iets verderop langs de Veengoot.
In 1934 werd het serieus: de LHC ging meedoen aan de competitie van de KNHB, kreeg statuten en huurde aan het Onderlangs (eigenlijk aan de Koopsdijk) een terrein van de ‘Provisorie der Stad Lochem’ en legde daar een echt veld aan. De naam ‘Armenkamp’ van dat terrein contrasteerde mooi met het elitaire imago van de hockeysport. In datzelfde jaar trouwden Jean en Nel en vertrokken naar Nederlandsch Indië.
Met enkele tientallen spelers en speelsters was de vereniging tot de oorlog redelijk succesvol en bereikte zelfs de eerste klasse van de KNHB.
Na-oorlogse professionalisering van de club
Na de oorlog duurde het tot de vijftiger jaren voordat de club nieuw leven werd ingeblazen. Toen eenmaal de na-oorlogse jeugd de smaak te pakken kreeg, ook al gestimuleerd door leraren op de HBS als Hans Jorritsma en Jack Broekhuizen, werd de vereniging in korte tijd geprofessionaliseerd en gestructureerd onder leiding van voorzitter Nico Scheen. Uit betonnen panelen, beschikbaar gesteld door Dinant Streek, zetten Henk Gorter en Buis Hofstee clubhuis ‘de Keet’ in elkaar. Een groep jongeren startte clubblad ‘De Kreet’.
Dames 1 1957: v.l.n.r. Koosje Ooink, Marjan Hardon, Jannie Hoekman, Joke ten Hoopen, Mansje en Lientje Hagedoorn, Anges Jansen, Willie Both, Ineke Meilink, Elly vd Garde.
Heren 1 1967/68: v.l.n.r. Anne de Jong, Hans Jorritsma, Eilard Franken, Rob Weidert, Herman Heusinkveld, Carel van Schie, Pieter Moora, coach Jan van Helden, Fedde Zwanenburg, Hans Mugge, Henk Scheen, Han Keizer.
Jaren ’70: een nieuw clubhuis en Rina Gorter
Bij het veertigjarig jubileum in 1974 kon een nieuw clubhuis worden geopend. Er waren in die tijd zo’n tweehonderd leden en zeker tien elftallen. In het al genoemde jubileumnummer uit 1984 wordt speciaal melding gemaakt van de ‘Rina Gorter periode’ omstreeks 1970, toen Rina Gorter – Emmens , naast haar vele andere taken in de Lochemse politiek en maatschappelijk leven ook nog eens secretaris van het bestuur en redacteur van het clubblad was.
Jaren ’80: jubileum en grote investeringen
De viering van het vijftigjarig bestaan in 1984 gaf de vereniging kennelijk een extra stimulans, want besloten werd tot een aantal grote investeringen. Twee namen uit die tijd mogen niet ongenoemd blijven: Rob Back als voorzitter van de club en Aad van den Ende als voorzitter van de Stichting Armenkamp Reigerskamp, beheerder van de accommodatie.
In 1991 werd het huidige clubgebouw geopend met volwaardige keuken, materiaalruimten en opvallende architectuur. Het unieke dakterras biedt pas vanaf 1996 uitzicht op een kunstgrasveld, voor een club van de omvang als de LHC een absolute noodzaak. Op de Reigerskamp aan de overkant van de Koopsdijk werd sindsdien een tweede kunstgrasveld aangelegd.
Landelijk succes
De LHC heeft twee leden zien doorstoten tot in ‘Oranje’. Hans Jorritsma jr speelde in het Nederlands elftal van 1973-1978, was enkele jaren bondscoach van de hockeymannen en jarenlang teammanager van het Nederlands voetbalelftal. Joyce Sombroek speelde in het Nederlands elftal van 2010-2017 en werd in 2014 en 2015 verkozen tot beste keepster van de wereld.
Bronnen:
De Kreet, jubileumeditie 1984