Safan Darley
Safan Darley is een toonaangevende Nederlandse fabrikant van innovatieve machines voor plaatbewerking, gevestigd op de Kwinkweerd in Lochem. Safan staat voor Samenwerkende Fabrieken Nederland. Wanneer en waar is Safan Darley ontstaan? Een kort verhaal over het ontstaan van dit Lochemse bedrijf.
Het ontstaan van de smederij
In 1932 begint Johan Antoon Jacob Willemsen een smederij aan de Verwoldseweg in Laren. Met steun en financiering van zijn oma Hendrika van Schooten. De zaken gaan zo goed dat na de oorlog mogelijkheden tot uitbreiding worden gezocht en gevonden in Lochem. Daar nemen in 1948 de beide zoons Jan en Henk Willemsen het bedrijf aan de Goorseweg over. De smederij is dan machinebouwer geworden; specialiteit zijn complete scharen en persen voor de metaalbewerking.
De visie van de gebroeders Willemsen
Voor het bevorderen van de naoorlogse export bundelt een aantal fabrikanten, waaronder Wila, zich in de ‘Samenwerkende Fabrieken Nederland’ (Safan). Dat ontwikkelt zich tot exclusief verkoopkantoor van Wila met grote afzet in de VS van vooral plaatscharen. Voor de productie van die machines bouwt Wila een tweede fabriekshal aan de Kwinkweerd die in 1973 nog eens wordt uitgebreid.
Niet lang daarna (1975) besluiten de broers Willemsen hun aandacht en zaken te scheiden: Henk richt zich op de machinebouw aan de Kwinkweerd onder de naam Safan en Jan specialiseert zich aan de Goorseweg in de gereedschappen en onderdelen voor (die) machines en houdt de naam Wila.
Moeizame jaren ’80 en doorstart
Al snel ontwikkelt Safan robotscharen van hoge kwaliteit en optimaal afgestemd op de wensen van de gebruiker. Maar onder meer de devaluatie van de dollar doet de verkopen dalen en begin jaren tachtig komt het bedrijf in de problemen. In 1982 is een doorstart mogelijk, vooral door de inbreng van Gerard Rave, sociaal ondernemer uit Aalten. De fabriek blijft zich richten op hoogwaardige oplossingen voor afzonderlijke klanten; meer maatwerk dan confectie zogezegd. En dat loont. In 1986 is Safan weer kerngezond en besluit (enig) aandeelhouder Rave zijn aandelen onder te brengen in een onafhankelijke stichting die Nivora zal gaan heten.
Nivora
In de jaren daarna sluiten zich nog zeker vijf andere bedrijven uit de metaalsector bij Nivora aan, meestal onder soortgelijke omstandigheden als toen Rave Safan moest redden. Eén van die bedrijven sluit zo nauw aan bij de activiteiten van Safan dat beide vanaf 2013 als één bedrijf SafanDarley verdergaan. Aan de Kwinkweerd maken zij scharen en kantpersen voor bedrijven in alle delen van de wereld.
Bron: Made in Lochem door Focko De Zee, Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem 2019