Johanna Francisca Geertruida Tangelder-Verheuvel en Paulina Berendina Tangelder-Ott
Afd. RK, graf 55
Een opvallend grafmonument met een hooggeplaatst kruis met het inschrift In te Domine speravi.
Het zijn de eerste woorden uit de Latijnse tekst van Psalm 30, vers 2-6:
Op U, o Heere, betrouw ik, laat mij niet beschaamd worden in de eeuwigheid;
help mij uit door Uw gerechtigheid.
Neig Uw oor tot mij, red mij haastelijk;
wees mij tot een sterke Rotssteen, tot een zeer vast Huis, om mij te behouden.
Want Gij zijt mijn Steenrots en mijn brug;
leid mij dan, en voer mij, om Uws Naams wil.
Hier liggen twee van de drie echtgenotes van Gerhardus Wilhelmus Johannes Tangelder (1874-1949) begraven. Johanna Francisca Geertruida Tangelder-Verheuvel leefde van 1871 tot 1927 en Paulina Berendina Tangelder-Ott van 1877 tot 1933. Zijn derde echtgenote, Catharina Augusta Tangelder-Schouten (1881-1966) heeft hem nog 33 jaar overleefd. Zij ligt op RK, graf 29 begraven, samen met haar man en met een vriendin met wie ze in het Rusthuis St. Jozef aan de Bosweg heeft verbleven. Echtgenoot Gerhard Wilhelmus Johannes Tangelder was hoofd van de rooms-katholieke St. Jozefschool aan de Oosterbleek.
Het blijkt dat er behalve de eerdergenoemde twee, nog drie personen in dit graf liggen: Theodorus Wegman (1887-1958), zijn vrouw Johanna Martina Josephina Bernardina Wegman-Dechering (1894-1965) en Dirkje Stuivenberg (1898-1968). Wat de link met eerste twee dames is, is niet bekend. Het is wel zo dat zij allen hun laatste levensjaren in het Rusthuis St. Jozef aan de Bosweg hebben doorgebracht.
Waarschijnlijk wordt deze grafsteen in de Redengevende beschrijving begraafplaats te Lochem van het Gelders genootschap, opgesteld door T.S. van Lint, bedoeld als men het heeft over: “Bijzonder graf van een persoon (de naam is onleesbaar), die in de negentiende eeuw in Lochem leefde en vermoedelijk overleed in 1874 (slecht leesbaar). Dit graf valt op vanwege positionering op een centrale plek op de begraafplaats, de afwijkende vorm, de hoogte en het hooggeplaatste kruis.”