Charles Felix van Haeften

Afd. Nieuwe vakken, graf 8

Charles Felix van Haeften (1813-1902 ), zijn vrouw Johanna Susanna van Haeften-Wijnands (1813-1895), dochter Margaretha Anna Kuneman-van Haeften (1844-1924) en zijn nicht Magdalena Catharina van der Heij-van der Heij (1799-1892) zouden we nu pensionado’s noemen.

Mensen die hun oude dag op een aantrekkelijkere plaats willen doorbrengen. Tegenwoordig gaat men ervoor naar het warme zuiden, vroeger kwam men daarvoor ook wel naar Lochem.

Hij had in Amsterdam op de rekenkamer van de gemeentelijke overheid gewerkt. Waarschijnlijk was hij daar als klerk begonnen, maar hij bracht het tot hoofdcontroleur bij de gemeentelijke belastingen. Na zijn pensionering kwam hij met zijn vrouw, nicht en dochter in 1889 vanuit Amsterdam naar Lochem en vestigde zich op Nieuwstad 12.

Het graf van de Van Haeftens valt op door het forse familiewapen op de liggende steen. Erop zijn links twee gekruiste pijlen te zien met ertussen drie Gelderse rozen en rechts twee gekruiste vissen. Het blijkt echter niet het officiële wapen van het geslacht Van Haeften te zijn.

In zijn vrije tijd moet Van Haeften zich met schilderen hebben beziggehouden. Hij staat tenminste op de website van het RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) vermeld als amateurschilder. Zijn werk moet voornamelijk hebben bestaan uit stadsgezichten. In het Amsterdamse stadsarchief komt een tekening voor waar hij zelf op staat afgebeeld: als een echte kunstenaar.

Zelfportret van Haeften

Van Haeften ligt hier begraven met de drie dames die met hem mee naar Lochem kwamen.