Model Rode kruis barak

Voordat in 1928 antibiotica werden ontdekt konden besmettelijke ziekten als cholera of tyfus eigenlijk alleen maar worden ingedamd door patiënten te isoleren. Om die reden werd in 1872 door het Rode Kruis besloten tot de aanschaf van een uitneembare houten “Hospitaalbarak”, die op verschillende plaatsen kon worden ingezet. Zo werd de barak in 1892 gebruikt bij een cholera-uitbraak van geringe omvang in Laren en een jaar later voor een patiënte met tyfus in Exel.

vraag middelburgLochem was blijkbaar met deze barak een voorloper en dat kreeg aandacht. Vanuit Middelburg kwam in 1892 de vraag waar de barak was gemaakt en wat die gekost had.

De barak werd vervaardigd door timmerman Harkink voor de prijs van F1.297,— en werd later uitgebreid met een slaapkamertje voor de verpleegster, een keukentje en een privaat.

Ontwerp voor de uitbreiding

Ontwerp voor de uitbreiding

De barak heeft ook regelmatig dienst gedaan als noodwoning en heeft daartoe op verschillende plaatsen in Lochem en Laren gestaan. Wanneer het gebouwtje niet werd gebruikt, lag het opgeslagen in de Blauwe Toren en het meubilair in een lokaal van de Provisorie. In de barak was ruimte voor een |viertal bedden. Het dak was op de nok voorzien van een ventilatievoorziening.

Dit schaalmodel uit onze collectie is vervaardigd door dhr G. Swart uit Lochem.

Mede ontleend aan:

  • Een eeuw burgerzin, hoofdstuk De kruisverenigingen door Arie Steenhuisen, Lochem, de Garve, 2000.