Markt 18
Bijna twee eeuwen oud is de geschiedenis van de boekhandel op Markt 18. Voor de beschrijving daarvan baseren we ons vooral op een artikel van Martin Boschloo in Land van Lochem 2019.
Maar laten we beginnen bij de oudste afbeelding waarop het pand zichtbaar is en waaruit blijkt dat het ooit slechts een klein en laag pand was te midden van statiger huizen. Aan het begin van de 19e eeuw wonen kuiper Jan Welmers en zijn vrouw Henders Hartgerink er. Maar deze foto is van veel later, als er al een winkel met kleine etalage te zien is.
In 1846 koopt Gerrit Boschloo uit Deventer namelijk het pand voor zijn zoon Frederik, net getrouwd met Johanna Beij. Zij beginnen er een boekhandel. In 1849 drukt Frederik Boschloo er een ‘Lochemsche Almanak’. Al in 1855 overlijdt hij. Johanna zet het bedrijf voort en krijgt hulp van de plaatselijke onderwijzer Govert Leendert Meijer. Hoewel hij 18 jaar jonger is treden ze een jaar later in het huwelijk en zetten ze de boekhandel samen voort. Govert breidt de boekhandel uit met allerlei artikelen, zoals schrijfbenodigdheden, speelkaarten, speelgoed, eau de cologne, wandelstokken en zelfs petroleum en tabaksartikelen. Ook bouwt hij verder aan de drukkerij annex binderij.
Als Johanna Beij zeventig jaar oud is wordt in 1882 een opvolger gevonden in Jan Hendrik Scheen. Deze neemt op zijn beurt schoonzoon Bernardus Gerhardus Lovink in dienst. De verkoop van allerlei handelswaren zetten zij voort.Zoals de foto bewijst omvatten hun diensten ook een leesbibliotheek. Het zal in die tijd zijn geweest dat het pand met een verdieping is verhoogd.
In 1895 komt een scheiding tot stand tussen de boekhandel (onder Lovink) en de drukkerij (onder Scheen). De drukkerij wordt voortgezet in een pand aan de Noorderwal (achter de boekhandel) en groeit in de twintigste eeuw uit tot een belangrijke drukkerij (Lochemsche Handels- en Courantendrukkerij, vervolgens Lochem Druk), krantenuitgever (Weekblad voor Lochem en omstreken, later Lochemse Courant) en boekenuitgever (de Tijdstroom). Zij hebben dan echter de Markt al lang verlaten.
Aan de Markt floreert ook de boekhandel en wordt onder leiding van Boeije Jansen een rustpunt en trefpunt voor liefhebbers van het goede boek. Niet alleen uit Lochem, maar van ver daarbuiten.
Een moeilijke periode ontstaat als in 2007/2008, tijdens de bouw van het nieuwe complex aan de overkant van de Poststeeg het pand van Lovink dreigt te verzakken. Met hulp van vrijwilligers wordt de hele inventaris tijdelijk in het dan leegstaande postkantoor ondergebracht en daar gaat ook de verkoop ‘gewoon’ door.